Kemalisme

Mustafa Kemal Atatürk escolta un ciutadà a Edirne (1930). Durant la seva presidència viatjava sovint pel país.

La ideologia kemalista o kemalisme, (en turc: Kemalist İdeoloji, Kemalizm, Atatürkçülük, Atatürkçü Düşünce), coneguda també com a les "6 fletxes" (en turc Altı Ok) és el principi que defineix les característiques bàsiques de la República de Turquia sorgida en 1923. La ideologia va ser desenvolupada pel Moviment Nacional Turc i el seu líder Mustafa Kemal Atatürk. El kemalisme persegueix la creació d'un Estat nació modern, democràtic i secular; guiat pel progrés educatiu i científic basat en els principis del positivisme, racionalisme i la Il·lustració, el suport de l'Estat a les ciències i l'educació gratuïta. Molts d'aquests aspectes van ser presentats per primera vegada a Turquia durant la presidència d'Atatürk en les seves reformes.[1]

Moltes de les idees fonamentals del kemalisme van començar a finals de l'Imperi Otomà sota diverses reformes per evitar l'imminent col·lapse de l'Imperi, i començaren principalment amb les reformes del Tanzimat del segle xix.[2] Els Joves Otomans van intentar crear la ideologia del nacionalisme otomà, o otomanisme, per sufocar el creixent nacionalisme ètnic en l'Imperi i introduir una democràcia limitada per primera vegada, mentre es mantenien les influències islamistes. A principis del segle xx, els Joves Turcs abandonaren el nacionalisme otomà a favor del primer nacionalisme turc, mentre adoptaven un punt de vista polític secular. Després de la desaparició de l'Imperi Otomà, Atatürk, influenciat tant pels Joves Otomans com pels Joves Turcs,[3] així com pels seus èxits i fracassos, va portar a la declaració de la República de Turquia en 1923, tot manllevant les idees del laïcisme i el nacionalisme turc dels moviments anteriors» tot aportant, per primera vegada, l'educació gratuïta[4] i altres reformes que han estat consagrades pels líders posteriors en directrius per al govern de Turquia.

  1. Mastering Modern World History per Norman Lowe, segona edició
  2. Cleveland, William L; Bunton, Martin. A History of the Modern Middle East. 4a. Westview Press, 2009, p. 82. 
  3. Gábor, Ágoston; Masters, Bruce Alan. Encyclopedia of the Ottoman Empire. Infobase Publishing, 1 de gener del 2009, p. 48. ISBN 978-1-4381-1025-7. 
  4. Mango, Andrew. Atatürk: The Biography of the Founder of Modern Turkey. Overlook Press, 2002, p. 164. ISBN 978-1-58567-334-6. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search